Ugen der gik #112 (med korte dage, store planer og et slot)

At sende sine børn over vejen

Hun har arvet mit temperament, den meget tæt på 8-årige. Det, som min terapeut så pænt kaldte for mit “vibrerende nervesystem”. De store følelser. Og hun gloede på mig med sine enorme øjne – fulde af vantro, håbløshed og vrede – da jeg fortalte hende, at klokken var blevet for mange til, at vi ville nå at komme op i butikken, der sælger plysdyr med glimmerøjne. Som jeg ellers havde åbnet muligheden for i morges. Man skal ikke åbne muligheder, når man har en meget tæt på 8-årig med et vibrerende nervesystem.

“Må jeg så ikke bare gå derop selv?”. Ha! Ved gud, du ikke må. Krydse Østerbrogade? Alene? I mørket og myldretiden? Niks. Niksen biksen. Glem det virkelig meget. Og hun vibrerede videre. Spærrede de enorme øjne endnu mere op.

Og jeg stoppede mig selv. Trykkede på en imaginær mute-knap i mit indre, så jeg kun kunne se hendes mund bevæge sig, men ikke høre de ord, der flød ud. Om at være god til at se sig for og om, at man nogle gange havde fået lov til at gå i kiosken. Stoppede mig selv og vendte tilbage til en samtale, jeg havde haft med en mor fra Elliots klasse – til forældrefesten for nogle uger siden. Efter et par øl. En samtale om ansvar og om at stole på sine børn. Om hvor meget vi selv fik lov til – og hvor lidt vi giver videre. Hvor godt vi pakker dem ind. Og hvor misforstået det måske er.

Jeg fik lov til ret meget, da jeg var lille. Købte smøger for mit bedstefar på Herlev Torv – nogle lyskryds væk fra den lille lejlighed. Hentede min lillesøster i børnehaven, gik selv hjem fra skole – og fik som 11-årig ansvaret for tre amerikanske børn på 2, 5 og 7 – en eftermiddag om ugen. Uden nogle voksne. Vær så god. Og jeg forsøger virkelig at give mine børn noget af den samme tillid, som blev givet til mig. Sia går i kiosken selv – og hun vokser to meter for hver gang. Men kiosken ligger på den anden side af sidevejen, som er meget lidt befærdet – og butikken, der sælger plysdyr med glimmerøjne, ligger på den anden side af vores bydels allermest befærdede vej. Så min umiddelbare reaktion var et stort, rungende nej. For hvad var jeg for en mor, hvis det gik galt? Hvis en spritbilist bragede ind i hende eller hvis hun ikke kunne finde hjem? Ellers hvis hun tabte sine penge eller blev sprunget over i køen?

Men gæt hvad. Jeg gjorde det. Sendte hende over Østerbrogade. Og overvejede virkelig meget at følge 20 skridt efter – bare for at holde øje på afstand. Eller koordinere med Thor, som var på vej hjem fra biblioteket. Han kunne bare stille sig på et gadehjørne og se om hun kiggede sig for. Jeg holdt vejret i ti minutter og lyttede efter sirener. Indtil dørtelefonen bimlede, mine skuldre bragede ned på plads og min meget tæt på 8-årige resolut trådte ind ad døren. Med et plysdyr med glimmerøjnene i favnen. 40 kroner fattigere og 4 meter højere.

Fordi jeg sendte hende over vejen.

img_2169

Følg mig her:

tgg-ig tgg-fb tgg-bl

5 kommentarer

 • For satan du kan noget med de ord! Og virtuel high five fordi du gav lov – gruer allerede for når det en dag om fem-seks år bliver mig…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Ej hvor er du sej. Og hun er sej!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Britt

  Fantastisk skrevet! Vi står selv med samme overvejelser med vores 9 årige datter. Hun mener sagtens at hun kan cykle frem og tilbage til fodbold (700 m. primært på stisystem) – men Mor her synes det er for mørkt, og koldt og hvad nu hvis du bliver utryk – men hun får lov, og hun er så pavestolt og glad hver gang hun kommer hjem fra fodbold!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Simone

  Du skriver så smukt!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tine

  Fedt! Hvor er det sejt gjort.
  Hvor er det i Øvigt en god måde at beskrive det på. Vibrerende nervesystem. Det har min søn på 2,5 i den grad også!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ugen der gik #112 (med korte dage, store planer og et slot)