Gode intentioner

Forskel(ligheder)

image

Hun fylder 27 i dag. Min søster. Hun fylder 27 knap 6000 kilometer væk og jeg har ikke snakket med hende endnu.

Hun starter med C fordi jeg starter med C. Det tror jeg i hvert fald. For det var vist sådan noget, man gjorde for 27 år siden. Og måske gør man det stadig. Hun starter med C, ligesom mig. Hun er mørkhåret for tiden, ligesom mig. Hun er født af den samme mor som mig og hun har den samme far som mig. Og de samme mange søskende. Hun har gået i nogenlunde samme børnehave, skole og gymnasium som mig. Og hun er vokset op i de samme forstæder med de samme kæledyr.

Men dér hører lighederne også op. Hun har uddannet sig mere end mig og født færre børn end mig. Hun har væsentligt mere selvdisciplin end mig. Hun stemmer på et andet parti end mig og har på mange punkter andre værdier end mig. Hun har lagt fire billeder på Instagram på fire måneder og forstår sig ikke på Snapchat.

Det har tit undret mig, at vi er blevet så forskellige. Vi har jo haft de samme vilkår. Oplevet de samme skilsmisser og flytninger og haft samme genetiske forudsætninger. Jeg har brugt meget energi på at prøve at forstå, hvorfor hun er anderledes end mig. Hvorfor hun hellere vil arbejde 60 timer om ugen end at lave en familie. Hvorfor hun ikke kan se, at mit parti tror på de rigtige ting. Det er ofte lettest at se forskellene – især når de er tæt på. Men jeg er begyndt at øve mig. På at forstå hende og på at se hvor ens vi også er.

For stopper lighederne virkelig med forbogstaverne, hårfarven, biologien og adresserne? Gu gør de da egentlig ej! Vi griner af de samme ting og vi afslutter hinandens sætninger. Vi er lige modige og lige stædige og lige gode til at holde taler. Og vi har de samme underlige vaner og foretrækker de samme tv-programmer.

Forskellene på hende og jeg gør mig klogere – og gør mig til et mere åbent og anerkendende menneske. De tvinger mig til at lære at respektere andres virkelighed og de er en konstant påmindelse om, at ingen mennesker sidder med andre sandheder end deres egen. Forskellene er en god ting.

Alligevel er det lighederne, jeg holder mest af. For det er lighedernes skyld, at hun er det menneske i verden, jeg griner højest med. Det er lighedernes skyld, at hun er det menneske i verden, jeg slapper mest af med. Og det er lighedernes skyld, at jeg ikke kan mærke at hun er 6000 kilometer væk eller at jeg ikke har snakket med hende endnu. For hun er her hele tiden.

Følg mig her:

tgg-ig tgg-fb tgg-bl

3 kommentarer

 • Sara

  Så fint, og sådan er det også med min søster, selvom der er flere ligheder end forskelligheder, så er kærligheden præcist sådan som jeg fornemmer den i dit indlæg!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kb

  SÅ skarpt formulerede tanker. Og DU GODE GUD hvor jeg fletter mig ind i tankestrømmen. Som ung, (relativt) nyuddannet nurse. Med en uvurderlig relation til min lillesøster… som seriøst snakker finsk – alt imens jeg ævler og brøler på kinesisk (billedligt talt). Ville ikke bytte det for noget! Tak for dit spot-on indlæg… og fordi du er dig!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilie

   Hold op, hvor blev jeg glad for din kommentar. Tak! Og tillykke med jeres flersprogede relation ;)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Gode intentioner