Satans samvittighed

Hvis nu jeg havde en dampovn…

img_0305img_0307

Først på efteråret brugte jeg en eftermiddag hos May i Sydhavnen, hvor jeg og tre andre bloggere var inviteret på besøg. May havde nemlig fået installeret en spritny dampovn fra Gram – og vi skulle eksperimentere, spise og hygge os – imens to rare filmmænd rendte rundt og optog en video.

Da min mor byggede sit nye hus i foråret, fik hun en dampovn. Hun snakkede meget om alle dens herligheder og jeg må indrømme, at jeg aldrig helt forstod hendes overvældende begejstring. Jeg forstod til gengæld det hele, da jeg blev præsenteret for de opskrifter, som May havde bikset sammen – og i endnu højere grad da jeg fik lov til at smage på resultaterne. Æblerne på toppen af æblekagen var den perfekte kombination af bløde og sprøde – og kyllingen i tarteletterne var så mør og saftig, at man skulle tro, det var løgn. Ovnen var – udover at være afsindigt pæn – den vildeste ovn, jeg nogensinde har stiftet bekendtskab med. Den havde nærmest en indbygget kogebog og det var lige før, den kunne snakke med sin ejer.

 

 

Så nu ønsker jeg mig en dampovn. Sådan virkelig meget. Og da finanserne desværre ikke rækker til at opfylde min nye hårde hvidevaredrøm, er det jo heldigt, at min mor har en, jeg kan lege med. Og det gjorde jeg, da vi var ude hos hende i søndags. Vi bagte en omgang grovboller, som med garanti bliver fine og gode i en almindelig ovn – men som altså blev ualmindeligt lækre i en dampovn. Jeg var engang enormt flittig til at producere såkaldte “grydebrød”, som man bager i en gryde i ovnen – og hemmeligheden bag deres helt særligt lækre krumme er den damp, der dannes i gryden. Det er det samme, der sker, når man smider boller i en dampovn. De får den lækreste, seje og sprøde skorpe. Og herunder følger opskriften:

25 g. gær
5 dl. yoghurt naturel
2 dl. vand
1 tsk. sukker
100 g. grovvalsede havregryn
200 g. rugmel
700 g. hvedemel

Bland yoghurten med nykogt vand, så det bliver håndvarmt. Opløs gæren i blandingen og tilsæt sukker. Tilsæt havregryn, rugmel og hvedemel og ælt godt. Ælt til sidst salt i dejen – det gør den mere smidig – og lad den derefter hæve i 30 minutter. Form dejen til cirka 18 boller og lad dem hæve yderligere 30 minutter.
Tænd ovnen på 220 grader varmluft og aktivér dampfunktionen. Pensl bollerne med æg, drys med græskarkerner og bag i 16-18 minutter.

Følg mig her:

tgg-ig tgg-fb tgg-bl

2 kommentarer

  • Anna

    Og endnu bedre bliver bollerne med en bagesten. Jeg elsker elsker elsker den kombi af bagesten(stål) og dampovn. Aldrig mere grund til at købe brød ved bageren

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Thea

    Min morfar var bager og gav mig det tip at når du bager brød så skru op til ovnens højeste temperatur, sæt brød ind, kyl et halvt glas vand ind på ovnens bund og skynd dig at lukke lågen og skru så ned på anbefalet temperatur. Dampovn there you go:)

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Satans samvittighed