Snigpremiere på næste kapitel

Om graviditet og rygning

debat_660px_med-baggrund

ikke-navngivet-2

 

Det sidste jeg gjorde, inden jeg tog den graviditetstest, der ændrede mit liv, var at ryge en cigaret. Mit hjerte hamrede afsted, for jeg vidste godt, hvad testen ville vise. Men jeg vidste også, at når de to streger tonede frem, så skulle jeg ikke ryge mere. Det måtte jeg ikke. Det må man ikke. Så jeg røg en sidste cigaret. I vinduet i min venindes lejlighed, hvor jeg boede.

Inden da havde jeg røget dagligt. Igennem min gymnasietid havde jeg været festryger. Men nu var rygningen taget til. Jeg arbejdede som bartender. Der var fest og farver – og masser af smøger. Men selvom en cigaret var det første, jeg havde lyst til, da jeg havde fået bekræftet min mistanke, så gjorde jeg det ikke. Det var faktisk ret nemt for mig – men det er det ikke for alle.

For nogle mennesker er afhængigheden så voldsom, at de ikke bare kan stoppe. Samtidig er en graviditet en skelsættende begivenhed, som er forbundet med en masse følelser og bekymringer – og som ryger er det netop i de situationer, at trangen til en cigaret er størst.

Jeg tror ikke på skræmmekampagner. Og slet ikke i forbindelse med graviditet og rygning. Jeg tror udemærket, at gravide rygere er klar over, at det ikke er en smart kombination – så at dunke dem oveni hovedet er ikke vejen frem. Derfor er jeg virkelig begejstret for det nye tiltag, som Kræftens Bekæmpelse står bag. De har lanceret et nyt forum, Røgfribaby.dk, der gennem information, støtte og inspiration har til formål at hjælpe gravide kvinder med at gennemføre et rygestop – og fastholde det.

Idéen er at bryde tabuet og håbe på, at mere åbenhed omkring rygning i graviditeten, vil støtte den gravide. Ligesom sitet har en debatfunktion, der giver de gravide mulighed for at dele deres historier og overvejelser, så de kan støtte og inspirere hinanden.

Hvis du kæmper med den her problemstilling – eller hvis du kender en, der gør – så hop ind på Røgfri Baby og se de mange fine videoer og deltag i debatten. Frem til d. 13. Februar, har du også mulighed for at dele din personlige rygestophistorie og dermed deltage i konkurrencen om en barnevogn fra STOKKE, en autostol fra BRITAX eller et gavekort til BabySam på 1.800 kr.

 

Følg mig her:

tgg-ig tgg-fb tgg-bl

2 kommentarer

 • Caroline

  Jeg er normalt aldrig fordømmende. Folk må SÅ gerne være, sige, mene, gøre lige præcis, som de vil. Jeg anerkender menneskers forskellighed, så selvom jeg kan være uenig, så har de ret til at mene deres. Og jeg kommenterer ikke med negative, nedladende kommentarer på f.eks. Facebook, hvis mener eller handler anderledes end mig.
  MEN. Min fordomsfrihed er betinget af, at man ikke forvolder andre skade.
  Folk må være, sige, mene, gøre lige præcis, hvad de vil – så længe det ikke går udover andre!!!
  Så når gravide ryger…… det kan jeg bare ikke snuppe!!!! Der bliver jeg faktisk decideret gal og mener, at hvis man ikke kan undlade at ryge, for at skåne og passe på sit barn – ja, så bør man slet få et barn.
  Normalt ville jeg ikke komme med den slags udmeldinger. Men vi skal ikke diskutere, hvorvidt rygning er skadeligt eller ej. Og jo, det skader også fosteret. Afhængighed eller ej… Så må man gøre op med sig selv inden graviditet, om man kan undvære cigaretter eller ej. Kan man ikke, så må man jo lade være at blive gravid.
  Man kan simpelthen ikke være SÅ afhængig eller viljesvag, at det bliver vigtigere end ens barn ve og vel.
  Og jeg er selv ryger, vil jeg lige have lov at pointere!!! Og ja, jeg er heller ikke stoppet med at ryge endnu – det er svært. Men når jeg engang bliver gravid, så bliver det det nemmeste i verden, for mit barn skal ikke udsættes for det!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gustavo Woltmann

  Min mening er at rygning og alkhol er et no-go under graviditet.
  Gustavo Woltmann

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Snigpremiere på næste kapitel