Jeg dør lidt af skræk

Spis og spar og hvad vi har lært!

127494611

Klokken 20:43 i går aftes, sagde jeg lettere spidst til Thor, at han skulle finde den øl frem. Den kæmpestore øl, som jeg havde udvalgt i supermarkedet få timer inden. Og som skulle dulme mine nerver. Nu.

Klokken 20:45 lød den muntre jingle – og så var vi i gang. I tre kvarter holdt jeg vejret. Bortset fra de 10 sekunder, hvor jeg konstaterede, at jeg godt nok ikke kunne huske at have sagt, at jeg drak discountcola på Gladsaxe stadion i min barndom!

Pludselig var det slut. Der blev sagt “Næste uge i Spis og Spar” og vist billeder af den jyske familie med otte børn, som produktionsholdet havde snakket så meget og så varmt om under vores optagelser. Og jeg åndede lettet ud. I næste uge er vi glemt. I dag er vi blevet genkendt af ekspedienter – både på Baresso og i SevenEleven.

Og vi er glade! Programmet var pissegodt, synes jeg. Jeg er glad for at fokus var på det miljømæssige – og at vi blev fremstillet sådan rimeligt velovervejede. Og at vores børn opførte sig pænt. Og at vores hjem så nydeligt ud. Så kan jeg godt leve med at vi havde glemt, at vaske fronten på vores mikroovn. Og at nogle er forargede over, at vi brugte så mange penge på take away som studerende. Det er jeg sgu også selv. Men de fik altså heller ikke nævnt, at vi altid har arbejdet ved siden af vores studier – og at vi aldrig bruger så meget som en krone mere, end der står på vores konto. Ej heller en krone mindre, men lad nu det ligge.

Det har været sjovt at være med. Jeg synes at produktionen gjorde et vildt sejt stykke arbejde – og tog udgangspunkt i netop vores familie og vores vaner. Og så var det sjovt at få et kig ind bag facaden – for en tv-entusiast som mig. Den relativt korte indkøbsscene i Brugsen tog eksempelvis 4,5 time at optage! Først var der vrøvl med lyden – og så skulle vi gå ind på den ene og den anden måde – og optages forfra og bagfra og fra siden. Og handle. Og handle. Og handle. Og gemme os i grøntafdelingen, imens eksperterne løb op og “fangede os”. For vi vidste faktisk ikke, at de var der. Scenerne, hvor vi prøver de forskellige retter, er optaget på en lang lørdag eftermiddag – hvor vi skulle lege, at vi spiste aftensmad tre gange. Vi var sindssygt mætte og trætte til sidst – men det skjulte vi vist rimelig godt. Og så er der alle interviewscenerne – hvor Thor og jeg sidder i vores stue og kommenterer undervejs. De er lavet noget tid efter de andre optagelser. En hverdagsaften, hvor jeg var så træt og havde  svært ved at koncentrere mig. Jeg var virkelig bange for at det slet ikke ville spille – men det var faktisk noget af det bedste ved programmet, synes jeg. 

Det er nu næsten tre måneder siden, vi vinkede farvel til tv-holdet. Og hvad har vi så lært? Det vil jeg forsøge at skabe et overblik over – sådan i punktform. Og så håber jeg, at I kan bruge det til noget!

Madplaner
Det vidste vi jo godt, at man burde lave – og vi var gode til det engang. Og så var det som om, at vi kom ud af de gode vaner da vi blev et familiemedlem rigere. Nu er vi kommet op på hesten igen. Vi laver en madplan for den kommende uge om søndagen – og handler ind til hele ugen. Enten i supermarkeder eller online på Nemlig. Vi forsøger at tænke over, at de samme fødevarer kan gå igen – for at undgå madspild.

Kødfri kost
Jespers linsesovs, som vi lavede i programmet, er blevet en stor favorit herhjemme. Den er nem, lækker, sund, billig og miljøvenlig. Altså meget svær at have noget imod. Opskriften findes her. Derudover er pitabrød med falafler et hit. Nutana har nogle gode nogle på frost, som findes i de fleste supermarkeder. Mexicanske pandekager er også afsindigt lækre med linsesovs frem for kødsovs. Vi spiser stadig lidt kød – men vi prøver at se kød som en smagsgiver og som noget “ekstra” – frem for at lade det spille hovedrollen i vores måltider.

Frosne pizzabunde
Jeg tror faktisk ikke, at man kunne fornemme på mig, hvor begejstret jeg var for de frosne pizzabunde. De er simpelthen geniale! Man slipper for at ælte og rulle – og for at fremtrylle en tomatsovs. Man snupper bare bundede ud af sin fryser, tilsætter frisk mozerella (den billige er helt fin!) og hvad man lige har i køleskabet. Bunden bliver så sprød og lækker – og vi har gjort fredag til fast pizzadag. Bundene er fra Cofoco og kan købes i Meny eller på Nemlig. Og så har de også nogle i Irma, som dog ikke er frosne, men som minder meget om!

Billige kaffekapsler
Jeg er rigtig gode venner med vores Nespressomaskine – og havde haft held til at bilde mig selv ind, at man ikke rigtig kunne finde billigere kapsler end de originale. De kapsler, som vi blev introduceret for i programmet, er fra Real Coffee og kan købes online her.

Vi spiser stadig den gode burger engang imellem. Men vi gør det langt fra lige så ofte – og vi gør det med god samvittighed. Det er en lille luksus og en slags kvalitetstid i en travl hverdag. Og vores børn dør ikke af at få serveret et spejlæg fra tid til anden. De får altså både rugbrød og grøntsager til…

Jeg håber at I kan bruge ovenstående til noget. Og at I kunne lide programmet. Hvis I ikke har set det endnu, så findes det online lige her!

17 kommentarer

 • Iben

  Jeres familie og den måde i lever på gav god kilde til inspiration, super sejt og modigt i stillede op😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pia

  Jeg er enig med alle de andre. I gjorde det godt og har en misundelsesværdig familie.

  …Og så er du bare helt vildt smuk! :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg synes i var mega gode i tv :) Det er et virkelig inspirerende program at se synes jeg, og giver da nogle gode tips til sin egen madlavning herhjemme.
  Tak for din oplistning, af det i har fået ud af det, endnu engang skønt med gode idé’er :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilie

   Tusind tak! Er glad for at du kunne bruge det til noget – og at du kan lide programmerne. Jeg synes også selv at de er vildt inspirerende!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fik I så den tørretumbler? Eller er det først næste måned? P.s I er pisse gode på tv. #starstruck

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ditte

  Jeg kan anbefale madplaner fra mambeno. Jeg har i flere år haft en tanke om madplaner, men aldrig kommet igang. Med mambeno.dk får jeg en plan for 5 dage med inspirerende retter og opskrifter der er nemme at lave. Der er online indkøbsliste, som er nem at bruge. Det er en kæmpe gevinst herhjemme så vi kun handler en til to gange ugentlig.
  Tak for indblik i dig og din families hverdag 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jo

  Super fint program! Og hvor ser I bare ud til at være en herlig familie. Jeg må indrømme, at det undrede mig lidt, at I ofte vælger/valgte at spise to store børn af med havregrød eller æg, for derefter at spise burgere selv, når man tænker på, hvor meget varieret og god mad man kan få til ungerne for burgernes pris.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilie

   Tusind tak! Og det forstår jeg godt, at du undrer dig over. Jeg retfærdiggør det overfor mig selv med, at vi engang imellem (meget sjældnere nu end dengang) lige får lidt ro og tid sammen med noget god mad. Og så er spejlæg, rugbrød og grøntsager jo sådan set også ganske god og varieret kost :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hanne

  Det var et rigtig fint program! Og I fremtræder altså også bare på en super positiv måde. En skøn familie :-)
  Blev noget paf over de antal kr I brugte på take-away, men som du så skriver her, så bruger I aldrig mere end der står på jeres konto. Så kan jeg vist godt pakke min forargethed laaangt væk (host) og (flov smiley) 😄
  Den linsesovs så vildt lækker ud, så den skal vi også afprøve herhjemme. Og pizzabunden. Den skal også prøves :-)
  Håber øllen blev nydt lidt, udover at dulme nerverne, for I gjorde det virkelig godt :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilie

   Tusind tak for komplimenterne! Øllen blev i den grad nydt, selvom den egentlig ikke havde været nødvendig! :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Fik i så den tørretumbler, og vidste i virkelig ikke at eksperterne fulgte med da var i brugsen? Har lige set programmet…synes i gjorde det godt. Man lære altså også noget ved at se på – og på den måde fik jeg lige retfærdiggjort at se tv i stedet for at læse 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilie

   Haha – det er altid godt med overspringshandlinger, som man kan retfærdiggøre! Vi er liiiige ved at købe tørretumbleren – skal bare være sikre på at den model, som vi har udset os, passer ovenpå vores vaskemaskine :) Og nej, vi vidste faktisk ikke at de var der – så det var helt ægte overraskelse, man kunne se i vores ansigter!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  I gjorde det så godt! For mig virkede i både afbalancerede, rolige og med et par skønne unger, der ikke bliver skræmt af at prøve nyt, men som bare spiser hvad i serverer. I virker som en super hyggeligt familie og godt selskab!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilie

   Hold op, hvor er du sød! Tusind tak – det varmer virkelig!! :)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jeg dør lidt af skræk