Indholdsfortegnelse
Nyt komma betyder, at du dropper startkomma foran bisætninger.
Det er valgfrit, om du vil sætte startkomma eller ej. Du skal bare være konsekvent i hele teksten.
Her får du 3 gode grunde til at droppe startkomma – og 3 grunde til at bevare det.
Derfor skal du droppe startkommaet:
Grund 1: Dansk Sprognævn anbefaler nyt komma
Du følger anbefalingerne fra førende danske eksperter på sprogområdet, når du dropper startkommaet. Det får dig til at se mægtig klog ud, hvis du går op i den slags!
Grund 2: Det er nemmere at undgå kommafejl, når du ikke sætter startkomma
Desværre er der på dansk en del særtilfælde, hvor det er svært at se, hvor sætninger begynder og slutter. Det betyder, at du hurtigt kan komme til at sætte et “idiotkomma.”
De fleste idiotkommaer kan du helt undgå, hvis du vælger at droppe startkommaet.
Grund 3: Det bliver lidt nemmere at sætte komma
Hvis du ikke er en haj til at sætte komma, vil du måske føle, dit liv bliver lidt nemmere. Det er ikke mere helt lige så presserende at få lært grammatik. Du skal dog ikke tro, du slipper helt.
Derfor skal du overveje at bevare startkommaet:
Grund 1: Uden startkomma tror mange, du ikke kan sætte komma
Det er selvfølgelig dejligt, at du kan sige, du følger Dansk Sprognævns anbefalinger.
Men hvad nu hvis du skriver til folk, der overhovedet ikke er sprognørder? Ja, så risikerer du faktisk, at de tror, du bare ikke kan sætte komma. Og hvis du ligefrem skriver til dine kunder, så er det ikke den bedste anbefaling i verden.
Grund 2: Du slipper ikke for at kunne grammatik, bare fordi du sætter nyt komma
Desværre er du stadig nødt til at kunne analysere en sætning grammatisk, hvis du vil være kommahaj – også selvom du vælger at droppe startkommaet.
Grund 3: Det er ikke sikkert, det er nemmere for dig
Hvis du har lært at sætte traditionelt komma i skolen, vil det ikke føles naturligt at droppe startkommaet. Dertil kommer, at langt de fleste bøger, blade, aviser og film, som du har læst, bruger den gammeldags kommatering. Det betyder, at du konstant ser startkommaer overalt – og du har vænnet dig til, at det er sådan, man gør.
Uanset hvad du vælger, er de andre kommaregler som før
Det betyder selvfølgelig også, at selvom du dropper startkommaet foran bisætninger, kan der være tilfælde, hvor du alligevel skal sætte det, fordi bisætningen fx er en tilføjelse, som kan udelades fra teksten.
Læs mere om kommaregler
Læs mere om kommaregler – og få et tilbud på tekstforfatning, redigering af tekst eller korrektur hos en erfaren tekstforfatter. Jeg er klar til at hjælpe dig med gode tekster, der sælger bedre for dig.