Tre gode grunde til at vælge et mekanisk ur

Lad os slå fast med det samme. Hvis du vil have et ur, der er præcis ned til sekundet, så er et mekanisk ur ikke noget for dig. Så skal du have et batteridrevet quartz ur. Et mekansik ur har til gengæld en række kvaliteter, som du ikke vil finde i et kvarts ur. I denne artikel giver vi de tre bedste grunde til at vælge et mekanisk ur fremfor et batteridrevet ur.

Mekaniske ure er for feinschmeckere

For ur-entusiaster er der noget helt særligt over et mekanisk ur. Et mekanisk ur er et ur der er drevet af et manuelt urværk. Det vil sige, at der ikke er noget batteri til at drive tiden fremad. I stedet skal et mekanisk ur trækkes op i hånden. Når uret er trukket op sørger en fjeder for at tandhjulene drejer rundt, så tiden går på uret.

Der findes også en anden type mekaniske ure der kaldes automatiske ure eller automatik. Et automatik ur fungerer ved at uret ”lades op” ved bevægelse. Når du bevæger armen vil fjederen trækkes op, og så har uret energi til at gå. Mange automatiske ure har begge funktioner, så du både automatisk trækker uret op, mens du til dagligt bruge uret, men samtidig selv kan trække uret op manuelt ved at dreje på urkronen.

Hvis manden er glad for ure, og du gerne vil overraske ham positivt, så er et mekaniske ure helt perfekte som gaveideer til ham. Vær dog opmærksom på, at mekaniske ure ikke er så præcise som batteridrevne ure, så man må forvente at uret enten taber eller vinder nogle få sekunder i døgnet.

Gode mekaniske ure kan holde værdien

Mekaniske ure har typisk en højere værdi end batteridrevne ure, og samtidig kan de i modsætning til kvartsure holde i flere generationer. Derfor kan du finde mange modeller, som vil holde på værdien. Det gælder især de dyrere mærker som Rolex og Omega. Hvis du er god til at spotte modeller, som enten bliver produceret i stort oplag eller bliver populære, så kan du tjene gode penge ved at investere i et kvalitetsur.

Det er så dog typisk en forholdsvis stor investering der skal til. Af samme grund er det endnu vigtigere at vide hvad man har med at gøre. Ure som investeringsobjekter er ikke lige noget man bare farer ned og køber, eller finder som et godt Black Friday tilbud. Du skal tage dig tid til grundig research, og hvis du selv køber brugt, skal du være helt sikker på et du ikke ender med at købe en kopi.

Et mekanisk ur kan serviceres og holde hele livet

Et batteridrevet ur er typisk masseproduceret, hvor uret har behov for særlige reservedele til netop din model, hvis uret skal repareres eller serviceres. Samme begrænsning har du ikke med et mekanisk urværk. Her skal du regelmæssigt have serviceret dit ur, men til gengæld kan det så holde næsten uendeligt, hvis det serviceres regelmæssigt af en dygtig urmager.Det er helt sikkert en god grund til at investere lidt mere i et mekanisk ur i god kvalitet. Uret kan overleveres gennem generationer. Det er lidt af samme grund, at du ikke ser gamle billige kvartsure der måske er 50 år gamle. Det kan du tilgengæld sagtens opleve med et mekanisk ur.