Indholdsfortegnelse
En undersøgelse foretaget af Danmarks største sammenligningstjeneste for lån, LendMe, viser, at låntagere sjældent indhenter tilbud fra flere banker, så de kan sammenligne lån.
En af årsagerne kan være, at låntagerne finder det besværligt at ansøge hos mange forskellige banker, og i stedet stoler på, at de får det bedste tilbud hos deres egen bank.
Det er dog ikke altid tilfældet, så vi giver dig her tre gode grunde til, hvorfor du bør sammenligne lån fra flere forskellige banker.
1. Bankernes kreditvurdering varierer
Når du ønsker at låne penge, laver banken en kreditvurdering af dig. Her kigger banken altid på følgende kriterier: Din indkomst, gæld og faste udgifter.
Det er tre ting, som der er svære at ændre på den korte bane, og som alle har indflydelse på dit rådighedsbeløb. Alle banker skal nemlig leve op til nogle standarder overvåget af Finanstilsynet, når det gælder dit rådighedsbeløb, som er til for at sikre din økonomi.
Kravene til din kreditvurdering varierer dog alligevel fra bank til bank, da nogle banker vægter forskellige ting højere end andre i din privatøkonomi. Derudover stiller nogle banker også højere krav, end dem som Finanstilsynet har.
2. Stor forskel på renter
De forskellige kreditvurderinger er med til at bestemme renten på dit lån. Renten er nemlig et udtryk for den risiko, som banken er villig til at tage for at låne dig penge.
Hvis du får tilbudt en højere rente, vurderer banken, at der er en større risiko ved at låne dig penge, end hvis de tilbyder dig en lavere rente. Der kan derfor være mange penge at spare, da kreditvurderingen og dermed også renten ændrer sig fra bank til bank.
Selvom din tilbudte rente er en indikator for prisen, er det dog langtfra den eneste grund til at sammenligne et lån.
3. Gebyrer er forskellige på lån
Udover renten på dit lån er det en god idé at holde øje med de forskellige gebyrer. Her mener vi især oprettelses- og administrationsgebyret på dit lån.
Oprettelsesgebyret betaler du, når du opretter et lån. Det er et af de steder, hvor bankerne har mulighed for at tjene penge, så det kan have stor indflydelse på den pris, du ender med at betale. Nogle banker opkræver et fast gebyr uafhængigt af lånestørrelsen, hvor andre tager en procentdel af lånebeløbet.
Administrationsgebyret er en fast omkostning, som nogle banker typisk tager hver måned for at håndtere dit lån. Du bør derfor holde øje med, om et lånetilbud indeholder et administrationsgebyr eller ikke.
Derfor er lånets ÅOP et godt sammenligningsgrundlag for, hvor meget du ender med at betale for lånet. ÅOP står for ‘Årlig omkostning i procent’ og medregner alle udgifter til dit lån herunder din rente, eventuelle månedlige gebyrer og oprettelsesgebyret.
Samme undersøgelse fra LendMe viser nemlig, at der er mange penge at spare ved at indhente flere lånetilbud. I gennemsnit sparer brugerne nemlig 12.500 kroner gennem deres sammenligningstjeneste, der indhenter tilbud fra op til 14 banker.